Klasa 2a „Ziomki Poziomki” bierze udział w 15. edycji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”. Patronatami honorowymi objęli ją Minister Edukacji Narodowej i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.
Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Podczas projektu klasa wykonuje 5 zadań, które są dokumentowane.
Uczniowie klasy 2 a pod opieką wychowawczyni p. Anity Kapek poznali w sposób aktywny piramidę żywieniową, zasady zdrowego odżywiania, walory odżywcze warzyw i owoców, śmieciowe jedzenie. Również przeprowadzili wywiad
z intendentką szkolną na temat zdrowych posiłków w szkolnej stołówce. Uczestniczyli w quzie- zgadnij co to. Za pomocą zmysłu dotyku odgadywali nazwę warzywa lub owocu i omawiali ich walory odżywcze. Przygotowywali zdrowe kanapki oraz naleśniki z owocami i soki owocowe za pomocą sokowirówki. Rodzice uczniów aktywnie się włączyli przygotowując w domu zdrowe posiłki, a zdjęcia wysyłali do wychowawczyni. Wraz z P. Anitą przygotowali przedstawienie dla swoich rówieśników pt. ” Na straganie” a także przygotowali gazetkę na temat projektu, która prezentowana jest na korytarzu szkolnym celem promocji swoich działań.